Zupa dyniowa z marchewką po koreańsku
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- dynia Hokkaido (ok. 1,8 kg),
- ¼ kostki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule (ok. 230 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l wody,
- ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki czerwonej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki papryki ostrej,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ok. 400 – 450 g marchewki po koreańsku „POLAN”,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku.
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać za skóry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30 minut do czasu zarumienienia się dyni. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka dać masło, oliwę i cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek, później upieczoną dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dołożyć marchew po koreańsku, wodę oraz resztę przypraw. Gotować do miękkości, następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Całość zblendować, uzupełnić wodą w przypadku zbyt gęstej konsystencji. Podawać z grzankami z konfiturą z cebuli czerwonej i porzeczki czarnej.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW