Zupa dyniowa z marchewką po koreańsku

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

  • dynia Hokkaido (ok. 1,8 kg),
  • ¼ kostki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 cebule (ok. 230 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l wody,
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki czerwonej,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ok. 400 – 450 g marchewki po koreańsku „POLAN”,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • pieprz, sól do smaku.

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać za skóry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30 minut do czasu zarumienienia się dyni. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka dać masło, oliwę i cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek, później upieczoną dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dołożyć marchew po koreańsku, wodę oraz resztę przypraw. Gotować do miękkości, następnie dodać koncentrat pomidorowy.

Całość zblendować, uzupełnić wodą w przypadku zbyt gęstej konsystencji. Podawać z grzankami z konfiturą z cebuli czerwonej i porzeczki czarnej.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW