Grzanki z konfiturą z cebuli czerwonej i porzeczki czarnej
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki / konfitura:
- 10 g oliwy z oliwek,
- 40 g masła,
- 500 g cebuli czerwonej pokrojonej w drobne wiórka,
- jabłko (ok. 250 g),
- 100 g marchewki po koreańsku „POLAN”,
- 3 łyżki miodu faceliowego,
- 3 łyżki cukru,
- ok. 100 – 150 g dżemu z czarnej porzeczki,
- tymianek.
Składniki / grzanki:
- 1 weka (bułka wrocławska),
- 10 ml oliwy,
- 40 g masła, masło czosnkowe.
Wykonanie:
Cebulę podsmażyć, dodać pozostałe składniki, dusić ok. 45 minut.
Wekę pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, na rozgrzany tłuszcz kłaść kromki, zarumienić. Po zdjęciu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Można posmarować odrobiną masła czosnkowego, na wierzch dodać odrobinę przygotowanej konfitury z cebuli czerwonej. Udekorować tymiankiem, podawać jako dodatek do zupy dyniowej.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW