Grzanki z konfiturą z cebuli czerwonej i porzeczki czarnej

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki / konfitura:

  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 40 g masła,
  • 500 g cebuli czerwonej pokrojonej w drobne wiórka,
  • jabłko (ok. 250 g),
  • 100 g marchewki po koreańsku „POLAN”,
  • 3 łyżki miodu faceliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • ok. 100 – 150 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • tymianek.

Składniki / grzanki:

  • 1 weka (bułka wrocławska),
  • 10 ml oliwy,
  • 40 g masła, masło czosnkowe.

Wykonanie:

Cebulę podsmażyć, dodać pozostałe składniki, dusić ok. 45 minut.

Wekę pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, na rozgrzany tłuszcz kłaść kromki, zarumienić. Po zdjęciu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Można posmarować odrobiną masła czosnkowego, na wierzch dodać odrobinę przygotowanej konfitury z cebuli czerwonej. Udekorować tymiankiem, podawać jako dodatek do zupy dyniowej.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW