Trio nadziewane

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:
1 kg mąki pszennej tortowej
5 jajek
1 łyżeczka curry
10 dag drożdży
szklanka śmietany kwaśnej 18%
2 kostki margaryny „Palma”
1 pojedyncza pierś kurczaka
mieszanka meksykańska POLAN
koncentrat pomidorowy POLAN
kasza gryczana POLAN
10 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła
marchew po koreańsku POLAN
ser mozzarella
10 dag szynki (opcjonalnie)
10 dag sera żółtego
pestki dyni
pieprz i sól
olej
kminek
sezam

WYKONANIE

Nadzienie 1:
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Odcedzić mieszankę meksykańską, dodać do kurczaka, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawić do smaku, dodać ser żółty starty na grubych oczkach. Do posypania – pestki dyni.

Nadzienie 2:
Kaszę gryczaną podgrzać. Osobno na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na maśle, dodać starte na grubych oczkach pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu zredukowania płynu. Dodać do kaszy, wymieszać. Do posypania: kminek cały.

Nadzienie 3:
Marchew po koreańsku rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać starty lub drobno pokrojony ser mozzarella z Goliszewa, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, wymieszać. Do posypania: sezam.

Ciasto krucho – drożdżowe z kurkumą
Ciasto wyrobić łącząc ze sobą mąkę, margarynę, jajka, śmietanę, drożdże, curry i szczyptę soli. Rozwałkować na grubość ok 1cm, wykrawać krążki wielkości 70-80 mm, rozkładać farsz, formować pierożki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami (odpowiednio: dynia, sezam, kminek). Piec w temperaturze 180o C 20 – 25 minut (na złoty kolor). Podawać na ciepło lub zimno.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW