Siekane gołąbki

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

  • słoik kapusty kiszonej „POLAN”,
  • słoik pieczarek konserwowych „POLAN”,
  • słoik kaszy gryczanej z soją i grzybami „POLAN”,
  • słoik ogórków konserwowych „POLAN”,
  • słoik papryki konserwowej „POLAN”,
  • adżyka pikantna lub ognista „POLAN”,
  • koncentrat pomidorowy „POLAN”
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 70 g pokrojonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • kapusta biała (ok. 800g),
  • 100g ryżu białego.

Sos pomidorowy:

  • 1 l wody,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka adżyki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka,
  • 40 g selera,
  • 20 g cebuli,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 3 plastry papryki.

Wykonanie:
Mięso dajemy do miski wraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Kapustę białą gotujemy i siekamy, dodając 600 g kapusty kiszonej. Kapustę dodajemy do mięsa.

Ryż gotujemy, mieszamy z kaszą gryczaną oraz pieczarkami startymi na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, formujemy gołąbki, maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażamy na patelni z każdej strony.

Do gołąbków przygotowujemy sos pomidorowo – paprykowy: Zagotowujemy wodę z kostką bulionową, dodajemy łyżeczkę adżyki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, marchewkę, selera, cebulę, ogórki konserwowe, plastry papryki. Po ugotowaniu warzyw wszystko blendujemy na jednolity krem.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW