Siekane gołąbki
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- słoik kapusty kiszonej „POLAN”,
- słoik pieczarek konserwowych „POLAN”,
- słoik kaszy gryczanej z soją i grzybami „POLAN”,
- słoik ogórków konserwowych „POLAN”,
- słoik papryki konserwowej „POLAN”,
- adżyka pikantna lub ognista „POLAN”,
- koncentrat pomidorowy „POLAN”
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 70 g pokrojonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- kapusta biała (ok. 800g),
- 100g ryżu białego.
Sos pomidorowy:
- 1 l wody,
- kostka bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka adżyki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka,
- 40 g selera,
- 20 g cebuli,
- 2 ogórki konserwowe,
- 3 plastry papryki.
Wykonanie:
Mięso dajemy do miski wraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Kapustę białą gotujemy i siekamy, dodając 600 g kapusty kiszonej. Kapustę dodajemy do mięsa.
Ryż gotujemy, mieszamy z kaszą gryczaną oraz pieczarkami startymi na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, formujemy gołąbki, maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażamy na patelni z każdej strony.
Do gołąbków przygotowujemy sos pomidorowo – paprykowy: Zagotowujemy wodę z kostką bulionową, dodajemy łyżeczkę adżyki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, marchewkę, selera, cebulę, ogórki konserwowe, plastry papryki. Po ugotowaniu warzyw wszystko blendujemy na jednolity krem.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW