Muffinki z jabłkami i kruszonką
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- opakowanie cukru wanilinowego
- jabłka prażone Polan
- opcjonalnie cynamon
- masło
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g margaryny
- opakowanie cukru wanilinowego
- dwie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajo, olej oraz mleko dodajemy do reszty i mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Papilotki smarujemy roztopionym masłem. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości ok. 1 cm od brzegu.
Do środka muffinek dodajemy prażone jabłka i zalewamy resztą ciasta. Oprószamy wcześniej zrobiona kruszonką. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW