Ciasto z białej fasoli
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- 4 jajka
- Fasola biała konserwowa Polan
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- olejek migdałowy – 4 krople
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki mąki pszennej
- ½ słoika powidła śliwkowego Polan
- Polewa: 1 czekolada mleczna, 2 łyżki śmietany

Wykonanie:
Ciasto : Fasolę odsączyć, dokładnie opłukać, osuszyć i zblendować z jajkami. Dodać kakao, płatki, otręby, cukier, olejek, mąkę, proszek, sodę, jogurt i łyżką krótko wymieszać. Formę keksówkę 20x15cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 190 stopniach przez 60-70 minut (grzałka góra-dół). Wystudzić, przekroić na pół, posmarować powidłem, złożyć i polać polewą.
Polewa: W gorącej śmietanie rozpuścić czekoladę.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW