Składniki:

  • 1 słoik kapusty kiszonej POLAN 0,9 l,
  • 1 kg mięsa wieprzowego (według upodobania),
  • laska kiełbasy według uznania,
  • 3 słoiki 0,9 l wody,
  • 1 cebula,
  • 1–2 łyżki powidła POLAN,
  • garść suszonych grzybów.

Przyprawy:

  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego POLAN,
  • liść laurowy (kilka sztuk),
  • majeranek,
  • kminek,
  • jałowiec,
  • sól do smaku.

Wykonanie:
Kapustę, powidło oraz grzyby zalać wodą i gotować z przyprawami: zielem angielskim, kminkiem, majerankiem, jałowcem, liściem laurowym, pieprzem i solą, przez około 45 minut. Przyprawione, drobno pokrojone mięso wieprzowe razem z kiełbasą, koncentratem pomidorowym i cebulą podsmażyć. Podsmażone mięso i kiełbasę dodać do gotującej się kapusty. Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW