Bigos
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- 1 słoik kapusty kiszonej POLAN 0,9 l,
- 1 kg mięsa wieprzowego (według upodobania),
- laska kiełbasy według uznania,
- 3 słoiki 0,9 l wody,
- 1 cebula,
- 1–2 łyżki powideł wegierkowych POLAN,
- garść suszonych grzybów.
Przyprawy:
- ziele angielskie,
- pieprz,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego POLAN,
- liść laurowy (kilka sztuk),
- majeranek,
- kminek,
- jałowiec,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Kapustę, powidło oraz grzyby zalać wodą i gotować z przyprawami: zielem angielskim, kminkiem, majerankiem, jałowcem, liściem laurowym, pieprzem i solą, przez około 45 minut. Przyprawione, drobno pokrojone mięso wieprzowe razem z kiełbasą, koncentratem pomidorowym i cebulą podsmażyć. Podsmażone mięso i kiełbasę dodać do gotującej się kapusty. Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.