Barszcz ukraiński z uszkami z kaszą gryczaną
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- 2,5 l bulionu warzywnego,
- 1 kg buraków podłużnych,
- ½ główki czosnku,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 150 g kapusty włoskiej,
- 1 małe jabłko,
- pieprz, sól wędzona, lubczyk,
- buraczki kiszone plastry „POLAN”,
- koncentrat barszczu „POLAN”,
- koncentrat pomidorowy „POLAN”,
- fasolka biała konserwowa „POLAN”,
- koperek konserwowy „POLAN”,
- kasza gryczana z soją i grzybami „POLAN”
Wykonanie:
Buraczki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku, w mundurkach, w temp. ok. 180oC ok. 20 minut. Studzimy.
Po obraniu kroimy w kostkę (ok. 1 cm), wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy posiekany drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i lubczyk. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut.
Szatkujemy kapustę i dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy: pół butelki koncentratu barszczu, sok z kiszonych buraków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę koperku konserwowego oraz jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką). Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotowego barszczu dodajemy odsączoną i przepłukaną na sitku fasolkę konserwową (cały słoik). Można dołożyć uszka z kaszą gryczaną.