Barszcz ukraiński z uszkami z kaszą gryczaną

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

Wykonanie:
Buraczki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku, w mundurkach, w temp. ok. 180oC ok. 20 minut. Studzimy.

Po obraniu kroimy w kostkę (ok. 1 cm), wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy posiekany drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i lubczyk. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut.

Szatkujemy kapustę i dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy: pół butelki koncentratu barszczu, sok z kiszonych buraków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę koperku konserwowego oraz jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką). Doprowadzamy do wrzenia.

Do gotowego barszczu dodajemy odsączoną i przepłukaną na sitku fasolkę konserwową (cały słoik). Można dołożyć uszka z kaszą gryczaną.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW