Barszcz ukraiński z uszkami z kaszą gryczaną

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

  • 2,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 kg buraków podłużnych,
  • ½ główki czosnku,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 150 g kapusty włoskiej,
  • 1 małe jabłko,
  • pieprz, sól wędzona, lubczyk,
  • buraczki kiszone plastry „POLAN”,
  • koncentrat barszczu „POLAN”,
  • koncentrat pomidorowy „POLAN”,
  • fasolka biała konserwowa „POLAN”,
  • koperek konserwowy „POLAN”,
  • kasza gryczana z soją i grzybami „POLAN”

Wykonanie:
Buraczki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku, w mundurkach, w temp. ok. 180oC ok. 20 minut. Studzimy.

Po obraniu kroimy w kostkę (ok. 1 cm), wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy posiekany drobno czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i lubczyk. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut.

Szatkujemy kapustę i dodajemy do gotującej się zupy, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy: pół butelki koncentratu barszczu, sok z kiszonych buraków, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę koperku konserwowego oraz jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką). Doprowadzamy do wrzenia.

Do gotowego barszczu dodajemy odsączoną i przepłukaną na sitku fasolkę konserwową (cały słoik). Można dołożyć uszka z kaszą gryczaną.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW