Marokańskie bułeczki

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

Ciasto:

  • 50g masła
  • 500g maki pszennej
  • 50g drożdży
  • 130ml mleka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soli

Farsz :

  • 1 Zupa marokańska Polan
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta majeranku
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, sos sojowy

 

Farsz :

Podsmażamy mięso, doprawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do mięsa dodajemy zupę Marokańską Polan. Chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.

Ciasto:

Mleko podgrzewamy. Do osobnego garnuszka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże ( mleko powinno być lekko cieple, nie gorące)  Dokładnie mieszamy. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy i ugniatamy gładkie ciasto.  Odstawiamy na 15 minut.

Po 15 minutach ciasto dzielimy na 11 kawałków, każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy farsz. Zlepiamy dokładnie i dociskamy dłonią.

Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.

Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo- ketchupowym.

 

 

 

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW