Marokańskie bułeczki
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
Ciasto:
- 50g masła
- 500g maki pszennej
- 50g drożdży
- 130ml mleka
- 150g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soli
Farsz :
- 1 Zupa marokańska Polan
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta majeranku
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, sos sojowy

Farsz :
Podsmażamy mięso, doprawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do mięsa dodajemy zupę Marokańską Polan. Chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy. Do osobnego garnuszka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże ( mleko powinno być lekko cieple, nie gorące) Dokładnie mieszamy. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy i ugniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach ciasto dzielimy na 11 kawałków, każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy farsz. Zlepiamy dokładnie i dociskamy dłonią.
Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.
Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo- ketchupowym.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW