Ciasto z białej fasoli

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

  • 4 jajka
  • Fasola biała konserwowa Polan
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • olejek migdałowy – 4 krople
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • ½ słoika powidła śliwkowego Polan
  • Polewa: 1 czekolada mleczna, 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Ciasto : Fasolę odsączyć, dokładnie opłukać, osuszyć i zblendować z jajkami. Dodać kakao, płatki, otręby, cukier, olejek, mąkę, proszek, sodę, jogurt i łyżką krótko wymieszać. Formę keksówkę 20x15cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 190 stopniach przez 60-70 minut (grzałka góra-dół).  Wystudzić, przekroić na pół, posmarować powidłem, złożyć i polać polewą.

Polewa: W gorącej śmietanie rozpuścić czekoladę.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW