Muffinki z jabłkami i kruszonką

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • jabłka prażone Polan
  • opcjonalnie cynamon
  • masło

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • dwie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy razem w misce.  Jajo, olej oraz mleko dodajemy do reszty i mieszamy do połączenia składników.

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Papilotki smarujemy roztopionym masłem. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości ok. 1 cm od brzegu.

Do środka muffinek dodajemy prażone jabłka i zalewamy resztą ciasta. Oprószamy wcześniej zrobiona kruszonką. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW