Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 160 g masła,
  • 80 g cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 całe jajko + 2 żółtka.

Nadzienie:

  • 1 słoik szarlotki POLAN 0,9 l,
  • 1 duża łyżka bułki tartej (do posypania ciasta),
  • cynamon do smaku,
  • białko jajka (do posmarowania ciasta).

Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie 2/3 ciasta rozwałkować do dużej okrągłej formy i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach 20 minut. Wyciągnąć spód z pieca posmarować roztrzepanym białkiem i posypać bułką tartą. Następnie nałożyć jabłka ze słoika, posypać cynamonem i przykryć pozostałym ciastem startym na grubych oczkach lub ułożonym w ozdobną kratkę i piec jeszcze 15–20 minut (do zrumienienia wierzchu).

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW