Szarlotka
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 160 g masła,
- 80 g cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko + 2 żółtka.
Nadzienie:
- 1 słoik szarlotki POLAN 0,9 l,
- 1 duża łyżka bułki tartej (do posypania ciasta),
- cynamon do smaku,
- białko jajka (do posmarowania ciasta).
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie 2/3 ciasta rozwałkować do dużej okrągłej formy i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach 20 minut. Wyciągnąć spód z pieca posmarować roztrzepanym białkiem i posypać bułką tartą. Następnie nałożyć jabłka ze słoika, posypać cynamonem i przykryć pozostałym ciastem startym na grubych oczkach lub ułożonym w ozdobną kratkę i piec jeszcze 15–20 minut (do zrumienienia wierzchu).