Kaczka w sosie śliwkowym z kaszą gryczaną
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓWSkładniki:
- 2 piersi i 2 nóżki z kaczki
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml miodu
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- garść śliwek wędzonych
- powidła śliwkowe POLAN
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kasza gryczana PRAWIE GOTOWE POLAN
- 300 g prawdziwków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Skórę na nóżkach i piersiach z kaczki delikatnie nacinamy nożem i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, czosnku, soku z cytryny, drobno pokrojonej połowy śliwek, posiekanej ostrej papryczki. Wszystko należy zagotować w rondelku, przelać do brytfanny. Dokładamy przygotowane wcześniej części kaczki, przykrywamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 – 170o C na około 2 godziny.
30 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby zarumienić skórkę. W tym czasie polewamy powstałym sosem, Dodajemy tez resztę śliwek.
Po wyjęciu kaczki powstały sos blendujemy i dodajemy 2 łyżki powidła węgierkowego POLAN. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, po zrumienieniu dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy kaszę gryczaną.
PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW