Początki firmy sięgają 1969 roku. W Tarnowie powstała wtedy mała rodzinna wytwórnia produkująca domowym sposobem ogórki konserwowe w słoikach.
W grudniu 1991 właściciel zakupił w Żabnie, niewielkim miasteczku w pobliżu Tarnowa, nowoczesny budynek produkcyjny po upadającym Telpodzie, słynnej w latach 80. firmie produkującej części elektroniczne. Po kilku miesiącach prac adaptacyjnych i remontowych, w lipcu 1992 roku, uruchomiono produkcję ogórków konserwowych już jako nowa, polsko-francuska spółka „Polan”. Obecnie Polan to nowoczesne przedsiębiorstwo, 15 000 m² powierzchni pod dachem i zaawansowane linie produkcyjne, pozwalające produkować asortyment 100 przetworów o najwyższej jakości, na światowym poziomie.
Przetwory warzywne produkowane w Żabnie dostępne są na półkach sklepów prawie całego świata – od Australii po Kanadę. Przez ostatnie pół wieku przeszliśmy niezwykłą drogę. Wciąż nią podążamy czekając na 100. rocznicę