Kaczka w sosie śliwkowym z kaszą gryczaną

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW

Składniki:

Wykonanie:

Skórę na nóżkach i piersiach z kaczki delikatnie nacinamy nożem i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, czosnku, soku z cytryny, drobno pokrojonej połowy śliwek, posiekanej ostrej papryczki. Wszystko należy zagotować w rondelku, przelać do brytfanny. Dokładamy przygotowane wcześniej części kaczki, przykrywamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 – 170o C na około 2 godziny.

30 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby zarumienić skórkę. W tym czasie polewamy powstałym sosem, Dodajemy tez resztę śliwek.

Po wyjęciu kaczki powstały sos blendujemy i dodajemy 2 łyżki powidła węgierkowego POLAN. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, po zrumienieniu dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy kaszę gryczaną.

PRZEJDŹ DO PRZEPISÓW